tiistai 19. syyskuuta 2017

Rallytokon pm-kisat

Viime sunnuntaina kilpailtiin Keski-Pohjanmaan kennelpiirin rallytokon piirinmestaruuksista. Yskilöjuttuihinhan ei Woodilla ole asiaa, kun kilpaili vasta voittajaluokassa, mutta Sievin kennelkerhon joukkuueen mukana lähdettiin edustamaan.

Päivä oli kyllä jännittävä alusta loppuun saakka. Ajaessani kohti kisapaikkaa sain tietää, että alokasluokan koiramme teki 100 pisteen radan. Sievi johtoon 2 pisteen turvin. Avoimessa luokassa Sieviläinen teki 98p joten paljon paremmin ei olisi voinut mennä! Samalla siinä väliaika tietoja saadessani tajusin, että kello oli jo niin paljon, että minun pitäisi itse olla kisapaikalla! Ei mitään paniikkia, ei..

Saapuessani kisapaikalle oli muu joukkue jo vähän huolissaan vastassa. Onneksi tiimihenki on hyvä ja niin siinä samantien minulle opastettiin mistä löytyy ratapiirros ja että äkkiä ulos koiraa virittämään, että joukkue kyllä huutaa kun rataantutustuminen alkaa. Jotain pientä ehdin siinä Woodin kanssa tehdä, mutta tarpeilla käyttö kyllä jäi.. Rataantutustumiseen ja Woodi olikin sitten ensimmäinen koira radalla, joten en ehtinyt muutakuin tulla halliin ja samantien radalle. Oi voi..


Hyvällä tuurilla muutenkin kuutamolla olevalle koirapojalle oli ekaksi kyltiksi asetettu hyppy. Hyppy. No sehän toki tarkoittaa että agiltyradalla ollaan ja melko lentoon meinasi koira lähteä. Seuraava kyltti olikin sitten täysi fiasko. Aika taitava saa olla, että saa yhdeltä kyltiltä kerättyä -14 pistettä ;) Pari kylttiä vielä haahuiltiin ja mietin jo, että jätän leikin kesken kun Woody oli ihan väärässä moodissa, syy tietysti siihen minun ja huonon alkuvalmistelun. Onneksi sitten sain Woodin heräämään kun kerran hieman kovemmin herraa käskytin ja loppuradan se tekikin sitten taas omaan varmaan tyyliinsä. Tuloksena 84 pistettä ja voittajaluokan 2. sija sekä RTK3 ja pakkosiirto mestariluokkaan. Kaikki luokat puhtailla tuloksilla läpi tähän asti. Ei hullummin :)

Woody voittajaluokassa sij. 2 :) (C) Ida Jokela
Nämä kisat saivat kyllä minut miettimään taas kerran sitä, miten tärkeää on että koiran ehtii saada oikeaan moodiin ennen kisoja. Minullakin on joka lajiin omat rutiinit ja ne toimivatkin todella hyvin, paitsi näimmä jos niitä ei ehdi tehdä ;) Jatkossa on siis pidettävä minun tarkemmin huoli, että olen riittävän ajoissa paikalla rallytokokisojen osalta ja saan tehdä ne meidän normaalit rutiinit :)

Moni on vuosien varrella kysellytkin, että miten "koodaan" Woodin oikeaan mielentilaan ennen kisoja kun meillä on niin monta lajia . Kaikkihan on lähtenyt siitä, että pikkupennusta asti meillä on ollut omat rutiinit joka lajiin, jolloin Woody tietää kyllä jo autolta lähtiessä mitä ollaan menossa tekemään ja sitä myöten mielentilakin on oikea :) Agilityyn lähdetään aina ensin lämppälenkille ja pari koiraa ennne omaa vuoroa mennään kentän laidalle pyörimään. Juuri ennen kehään menoa haukutan Woodin aina ja annan olla hieman röyhkeäkin ja komentava, jotta se lähtisi radalle aina pieni "raivo" päällä ;) Tokossa meillä on aina ollut käytössä loppupalkka, joka Woodia odottaa autolla. Ennen kehään/treeneihin menoa me aina yhdessä laitamme loppupalkan valmiiksi auton viereen maahan ja sitten lähdetään autolta asti seuraamalla kentälle. Vire on lähes poikkeusketta oikea kaverilla, ainoa miinus on että joskus loppua kohden alkaa hieman nousemaan yli ja saattaa päästää pieniä äännähdyksiä etenkin jos seuraaminen on viimeinen liike. Palkka vetää jo puoleensa mutta kiltti koirahan ei minua kentälle kuitenkaan yksin jätä ;) Peltojäljelle lähdetään jälkiliinassa autolta asti, matkalla pissatus jos on hätä ja sitten rauhassa tasaista vauhtia kävellen jäljen päähän. Tähän lajiin ei sovi Woodin osalta minkäänlainen nostatus, koska motivaatiota jäljelle on  ja paljon. Sellainen rauhallisuus täytyy pystyä säilyttämään, että eka askeleesta asti ajo on tarkkaa ;)

Rallytokoon minulla oli alkuun vaikeuksia löytää sitä rutiinia jolla kisoihin mennään, koska alunperin meidän ei ollut tarkoitus kisata tätä lajia oikeastaan ollenkaan. Sievin kennelkerhon joukkueessa käytiin kuitenkin usein edustamassa ja sitä myötä kivuttiinkin tähän tilanteeseen jossa seuraavaksi olisi vuorossa mestariluokka ja aina vain korostuu se tärkeys, että koiran on oltava hereillä alusta asti radalla. Rutiini on oikeastaan löytynyt matkan varrella ja se toimii meille :) Aina ennen omaa rallytokoa suoritustamme kisoissa, teen kaikki radalla olevat kyltit Woodin kanssa parkkipaikalla ja palkkaan ne. Tällä haluan varmistaa, että ne kyltit ja etenkin puolenvaihdot onnistuvat jotka radalla ovat tänään ja ehtisin vielä muistuttaa jos joku sattuisi menemään pieleen. Itse kisakentälle me tullaan yleensä kuin oltaisi peruslenkillä. Tämä ihan sen takia, että Woody olisi matalammassa vireessä kuin tokossa  ja silloin pystyisimme hitaammin suorittamaan rataa kuin mitä normaalisti tokossa seuraamme. Juuri ennen omaa vuoroamme otan Woodia vähän kontaktiin ja varmistan, että se on hereillä, mutta en nostata yhtään. Ja sitten kehään. Isoin ero rallytokon ja tokon välillä minulla on siis se, että loppupalkan käyttö ei tulisi kysymykseenkään rallytokossa koska koira nousisi liikaa ja rallytokon hyvin samankaltaisten kylttien varma suorittaminen kärsisi. Rallytokossa koiran pitää kuunnella ohjeita ihan eri tavalla kuin tokossa. Tarkasti, loppuun asti .

Sievin kennelkerhon pm kultajoukkue 2017 (C) Mika Suni
Rallytokon KP:n pm kisat kruunasi, kun Sievin kennelkerhon joukkue voitti piirinmestaruuskultaa ja nappasi kiertopalkinnon Sievään vietäväksi! Tasaväkinen kisa, joka päättyi tasapisteisiin Sievin kennelkerhon ja Keski-Pohjanmaan koirakillan välillä ratkesi mestariluokan tuloksella Sievin eduksi. Mahtava homma ja taas oli ilo ja kunnia edustaa meidän omaa pientä seuraamme :)

Nyt sitten onkin tehokkaasti aloitettu mestariluokan kylttien treenaaminen. Huhu kertoi, että valkkareillekin olisi tulossa rallytokon omat rotumestaruudet, joten kyllähän niitä karkeloita varten täytyy tuo korkein luokka ottaa haltuun ;) Maanantai iltana kotona katsottiin hieman edessä peruuttamista. Sen varmasti lähden rakentamaan tarjoamalla, jotta menee luihin ja ytimiin asti ajatus mitä siinä koiran pitää tehdä ;) Uudet täyskäännökset, tulppaanit, valkovuokot ja vaikka ne narsissitkin testattiin ja onnistuivat kyllä, yhtäaikaisuuden kanssa pitää vain olla todella tarkkana ja melkein hieman videoida nuita silloin kun ei ole kavereita katsomassa paikalla perään :)

Tiistaina käytiin seuran kentällä testaamassa merkin kiertoa. Woodillehan ei sitä ole koskaan tokossakaan opetettu kun se on kisannut vanhoilla säännöillä voittajaan asti ;) Koko koirapojan elämässä on kerran taidettu treenata merkkiä viime kesän kisaavien treeneissä ja täytyy kyllä sanoa, että maailman kirjat ovat melkein sekaisin kun niin hyvin Woody tuon mekin muisti :) Treenikaveri Tiinan neuvoille opeteltiin samantien merkkiä varten myös se käsky, jolla koira etsii katselleen merkin kuten tokossa ruudun. Pari toistoa ja aika varmasti alkoi Woodin katse löytää sen asian mitä pitää kiertää :)

Näyttäisi siis siltä, että kovin iso homma ei ole mestariluokan kylttejä opetella. Oikealla ja edessä peruuttaminen vaativat nyt eniten töitä. Sitten toki on vielä ihan eri asia saada kaikki 150 eri laista kylttiä onnistumaan pomminvarmasti radalla niin vasemmalla kuin oikealla ;) Nyt on varmaan oikeasti pakko alkaa treenailla vähän totisemmin ;)

Hei ja huippuja uutisia saatiin taas myös Woodin ja Leilan lapsosista. Martta (Viekkaan Valkeen Aito Manteli) oli suorittanut lauantaina pelastuskoirien haun perusosuuden hyväksytysti!! Nyt on siis tällä pentusella niin jäljen kuin haunkin perusosuudet tehtynä. Wautsi Wau! Hienoa työtä Marianne ja Martta, olen teistä niin ylpeä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti